Predkladateľ: Združenie FÉNIX

Poskytovateľ dotácie: Ministerstvo hospodárstva SR

Cieľom projektu je pokračovanie vzdelávania zraniteľných spotrebiteľov – členov základných organizácií ÚNSS z Banskobystrického kraja, ktorí v predchádzajúcom projekte Félix a Filoména o hodnotách a finančnej gramotnosti prejavili záujem o ďalšie vzdelávanie v oblasti ochrany finančného spotrebiteľa (výstup z projektu je k dispozícii na YouTube predkladateľa: https://youtu.be/YSS2C-H4Apk?si=iHwBNXzBZlDuCvz8).

Cieľom projektu je prehlbovanie poznatkov z oblasti ochrany finančného spotrebiteľa, predchádzanie zadlženosti a získanie poznatkov o možnostiach pomoci v prípade, že životné okolnosti neumožnia dlžníkovi plniť dohodnuté mesačné splátky načas.

Cieľom projektu je tiež prijateľnou formou (slovný opis listín, praktické cvičenia, príprava listín, ktoré sú obvykle v klasickej čiernotlači, pre potreby projektu do zväčšenej čiernotlače, resp. do Brallovského písma, krátke vzdelávacie videá s hovoreným slovom, resp. pre osoby so zvyškami zraku aj s titulkami) priniesť rôznymi formami informácie, ku ktorým má inak človek so zrakovým postihnutím ťažší prístup.

Cieľom projektu je sprostredkovať náročne znejúcu teóriu a odbornú terminológiu z oblasti ochrany finančného spotrebiteľa hravou formou pre osoby so zrakovým postihnutím, ktoré sa dlhodobo tešia obľube vo všetkých vzdelávacích aktivitách, ktoré predkladateľ doteraz uskutočnil.

Výška schválenej dotácie: 7 324,00 eur.

Význam a prínos projektu pre zraniteľných spotrebiteľov – členov základných organizácií ÚNSS v Banskobystrickom kraji:

• Súvislá nadväznosť na predchádzajúci projekt pre rovnakú cieľovú skupinu (predkladateľ projektu si v mesiaci jún 2024 overil aktuálny záujem osôb z cieľovej skupiny, ktoré sa zúčastnili projektu Félix a Filoména o hodnotách a finančnej gramotnosti, ktorý bol podporený z Grantových programov Nadácie NBS)
  • Prínos projektu aj pre osoby, ktoré sa doteraz nezúčastnili na žiadnom vzdelávacom projekte predkladateľa v zmysle úvodu do problematiky a postupného prehlbovania vedomostí aj v kontexte cvičení hrou.
  • Pomoc a podpora pri riešení problémov s úverovými veriteľmi (bankami, nebankovými a inkasnými spoločnosťami)
  • Zlepšenie informovanosti cieľovej skupiny ako spotrebiteľov a porozumenie terminológie používanej veriteľmi.
  • Zorientovanie sa vo fázach vymáhania dlhov (pred/po-súdne, súdne, exekučné, po-exekučné)
  • Zvyšovanie finančnej gramotnosti a úrovne ochrany zraniteľných spotrebiteľov so zohľadnením potrieb a možností osôb so zrakovým postihnutím.